Україна має стратегічну потребу вирощувати бавовну,

хлопок

В України є стратегічна потреба вирощувати бавовну як сировину для імпортозаміщення, а також для переробки і забезпечення внутрішніх потреб.

Про це повідомив перший заступник міністра з питань аграрної політики Тарас Висоцький на семінарі "Вирощування нішевих культур".

"Зокрема, пропонується створити і розвивати бавовняний кластер в Одеській області. Тому важливо прийняти відповідний закон, який би дозволив завозити в Україну насіння бавовника для розвитку галузі", – зазначили у пресслужбі Мінагрополітики.

Учасники заходу обговорили технології вирощування бавовника в Україні та можливість забезпечення насіннєвим матеріалом фермерів.

Також учасники семінару ознайомилися з досвідом вирощування бавовнику підприємцями Туреччини та США.

Як нагадали у міністерстві, Верховна Рада прийняла за основу проєкт Закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо поширення сортів бавовника в Україні" №10427-1.

Документом передбачається спрощення процедур ввезення та обігу на території України сортів бавовнику, передусім на період воєнного стану. Також передбачається спрощення процедури державної реєстрації сорту бавовнику без проведення кваліфікаційної експертизи.

Автор: Юлiя Недашківська