Економісти здійснили підрахунки
На приготування новорічного столу у 2025 році українцям потрібно буде витратити щонайменше близько 3,6 тисяч гривень, враховуючи значне подорожчання більшості продуктів цього року.
Про це заявив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Юрій Лупенко.
«Науковці Інституту аграрної економіки визначили вартість новорічного столу 2025 року, спираючись на середні ціни супермаркетів України на середину грудня 2024 року. За їхніми розрахунками, новорічне меню, яке включає традиційні страви для середньостатистичної родини: салати, м’ясні та рибні продукти, овочі, фрукти, хлібобулочні та кондитерські вироби, напої тощо, обійдеться родині з 4 осіб приблизно в 3594,05 грн, що на 24,8 % дорожче, ніж минулого року», — зазначив Лупенко.
З його слів, розрахунки вчених Інституту аграрної економіки показують, що салат «Олів’є» коштуватиме 384,41 грн, що на 17,7 відсотка більше, ніж під час святкування Нового 2024 року.
У зв'язку зі зростанням цін на інгредієнти, вартість салату «Оселедець під шубою» досягне 168,19 грн, що на 21,9 відсотка перевищить минулорічний показник у 138,01 грн.
Також за 350 г сирокопченої ковбаси «Брауншвейгська» доведеться заплатити 334 грн (на 19 % більше, ніж минулого року), півкілограма запеченого бекону коштуватиме 227 грн (+11 %), а кілограм битка зі свинини — 294 грн (+12 %).
Водночас м’ясо птиці на кінець 2024 року залишається найдешевшим серед інших видів м’яса: за кілограм курячого філе потрібно буде заплатити, в середньому, 174 грн (зростання ціни на 9 %).
«У підсумку, вартість 2,850 кг м’ясних продуктів на новорічному столі складе 1029 грн», — підсумував Лупенко.
Традиційний оселедець (0,5 кг філе) обійдеться українцю в 119 грн, твердий сир (300 г) коштуватиме 148,5 грн (+28 %), а пачка вершкового масла (200 г) — 104 грн (+44 %).
Витрати на овочі на новорічному столі також зростуть у порівнянні з минулим роком: середня сума становитиме 496 грн (на 32 % вище). Наприклад, картопля (2 кг) коштуватиме 65 грн (+70 %), гриби печериці (1 кг) – 157 грн (+15 %), перець солодкий (0,5 кг) — 99 грн (+38 %), огірки свіжі (0,5 кг) — 55 грн (+22 %), помідори свіжі (1 кг) — 120 грн (+42 %).
Фрукти на святковому столі обійдуться в 254 грн (зростання вартості на 49 %). Так, за 2 кг мандаринів, зазначив Лупенко, заплатимо 177 грн, кілограм бананів обійдеться, в середньому, 62 грн, лимон (200 г) — 15 грн.
Батон білого хліба коштуватиме 28 грн (+19 %), а шоколадні цукерки, в середньому, 280 грн за кілограм (+40 %).
Невід’ємний атрибут святкового столу — пляшка шампанського «Артемівське» (0,75 л) – коштуватиме 209 грн. Трохи більше — 263 грн — доведеться заплатити за пляшку (0,5 л) бренді «Шабо» 5-річної витримки. Зростання цін становить, відповідно, 17 і 25 відсотків.
А безалкогольні напої до святкового столу коштуватимуть 110,95 грн (зростання в ціні на 7,3 %): за «Наш сік» мультивітамін з м’якоттю 950 мл потрібно буде заплатити 39,50 грн (+9 %), за напій «Кока-кола» (1,75 л) — 48,22 грн (+6 %), за мінеральну воду «Моршинська» (1,5 л) — 23,23 грн (+7 %).
Водночас, як зазначив Лупенко, родинам, які можуть дозволити собі купувати делікатеси, потрібно буде додатково витратити ще майже 739 грн: залежно від виробника, баночка червоної ікри (100 г) коштуватиме, в середньому, 420 грн, а 180 г червоної риби — 319 грн.
«Таким чином, вартість новорічного столу з делікатесами складе 4333,05 грн», — підсумував економіст.
Нагадаємо, що в Києві в Державному музеї іграшки на Кловському узвозі, 8, відкрилася виставка новорічних прикрас, створених майстрами сучасності та минулого.