На керівництво Ізраїлю посилюється тиск, щоб запобігти операції в Рафаху

Читать на русском

На керівництво Ізраїлю посилюється тиск, щоб запобігти операції в Рафаху

На керівництво Ізраїлю посилюється тиск, щоб запобігти операції в Рафаху

Це робиться з метою запобігти операції ЦАХАЛ у Рафаху та укласти угоду щодо заручників в обмін на тривале перемир’я.

"Ніхто не хоче, щоб Ізраїль увійшов до Рафи. Єдиний спосіб уникнути цього — укласти угоду щодо захоплення заручників", — заявив виданню Times of Israel ізраїльський чиновник.

За даними американського порталу Axios, остання пропозиція Ізраїлю включає готовність обговорити "відновлення стійкого спокою" в секторі Газа після звільнення заручників.

З посиланням на ізраїльських чиновників видання пише, що "вперше за майже семимісячну війну ізраїльські лідери заявили, що готові обговорити припинення війни".

У вівторок до Ізраїлю прилетить держсекретар США Блінкен. Паралельно відбуватиметься дипломатична зустріч у Саудівській Аравії, де обговорюватимуть параметри угоди.

У самому Ізраїлі думки політиків розділилися і тиск на прем’єра Нетаньяху йде з двох сторін — і від противників операції в Рафаху та її прихильників.

Міністр без портфеля Бені Ганц (раніше — один із лідерів опозиції) закликав уряд Нетаньяху йти у відставку, якщо він почне операцію в Рафаху і відхилити угоду щодо захоплення заручників. "Повернення наших заручників, кинутих урядом 7 жовтня, є терміновим", — заявив Ганц. Він пригрозив, що вийде з уряду, якщо домовленостей не буде досягнуто.

У тому ж ключі висловився лідер опозиції Яїр Лапід. Він пообіцяв уряду підтримку у Кнесеті – у разі виходу з нього міністрів, налаштованих проти угоди.

Таких міністрів двоє – голова Мінфіну Бецалель Смотрич та міністр нацбезпеки Ітамар Бен Гвір.

Смотрич заявив, що уряд "не матиме права на існування", якщо Ізраїль не атакує Рафах. Він заявив, що угода — "принизлива капітуляція, вона надає перемогу нацистам за рахунок сотень героїчних солдатів ЦАХАЛу, які загинули в бою".

Це вирішальний момент для народу Ізраїлю. Рішення за вами.

Черпайте силу і мужність із єврейської історії, з виходу з Єгипту та з історії єврейського народу. З Мойсея та Нахшона бен Амінадава, які рівно 3 365 років тому цієї ночі стояли біля моря, подолали слабкості частини народу та визначили подальшу історію єврейського народу», — заявив Смотрич.

Бен Гвір також сказав, що "безрозсудна угода дорівнює розпуску уряду".

Нагадаймо, що угоду із ХАМАС активно лобіюють США.