"Буде гірше": Новий президент Аргентини почав реформи з девальвації песо удвічі та урізання субсидій

мілей

Уряд Аргентини девальвував національну валюту песо на 50% і анонсував суттєве скорочення держсубсидій у якості першого кроку програми "шокової терапії" нового президента країни Хав’єра Мілея.

Міністр економіки Аргентини Луїс Капуто в ефірі національного телебачення оголосив про зниження курсу курс песо буде зі 400 песо/$ до 800 песо/$, передає Інтерфакс-Україна.

Він додав, що надалі аргентинський центральний банк планує девальвувати нацвалюту на 2% на місяць.

Міністр оголосив, що уряд скасує тендери на будь-які держпроєкти та скоротить робочі місця у державному секторі, щоб зменшити видатки на утримання уряду. Крім того, влада планує урізати транспортні та енергетичні субсидії, а також припинити індексацію пенсій. При цьому деякі програми соціального забезпечення навпаки збільшать.

Капуто зазначив, що ці заходи необхідні для скорочення дефіциту бюджету Аргентини, який, на його думку, є причиною економічних проблем країни і, зокрема, сприяє посиленню інфляції.

"Якщо ми продовжимо так само, ми неминуче зіткнемося з гіперінфляцією. Наше завдання – уникнути катастрофи", – наголосив міністр.

Новий президент країни Хав’єр Мілей раніше попередив, що "у найближчі кілька місяців нам буде гірше, ніж було раніше". За його словами, країна не має часу на пошук альтернативних заходів.

Читайте також: Аргентина почала масово відмовляти росіянам у видачі посвідок на проживання

Інфляція в Аргентині перевищує 140% у річному вираженні, песо послаблюється протягом тривалого часу, країна має великі бюджетні та зовнішньоторговельні дефіцити та борг у розмірі $45 млрд перед Міжнародним валютним фондом (МВФ). До квітня вона має виплатити $10,6 млрд.

МВФ схвалив ці заходи уряду Аргентини, заявивши, що вони створюють "хорошу основу" для подальших переговорів щодо боргу країни.

Автор: Михайло Орлюк