Приватний бізнес здатний швидко відродити занедбане підприємство. Як приклад – Міжнародний аеропорт «Київ», – Денис Костржевський

Читать на русском

Приватний бізнес здатний швидко відродити занедбане підприємство. Як приклад –  Міжнародний аеропорт «Київ», – Денис Костржевський

Приватний бізнес здатний швидко відродити занедбане підприємство. Як приклад – Міжнародний аеропорт «Київ», – Денис Костржевський

Історія столичного аеропорту – це яскравий приклад успішної реалізації державно-приватного партнерства. І приклад цей – один із небагатьох.

Про це пише Голова Ради директорів Міжнародного аеропорту «Київ» Денис Костржевський у матеріалі для «Української правди».

різне xdideeieuidqrant

Голова Ради директорів Міжнародного аеропорту «Київ» Денис Костржевський

За його словами, з перших днів незалежності України столичний аеропорт «Київ» перебував у жалюгідному стані.

«Мільйонним дотаціям зі столичного бюджету не видно було краю, кредитні зобов’язання сягали 22 мільйонів гривень, старий пасажирський термінал, який було збудовано ще в середині минулого століття, – перебував в аварійному стані, технічні можливості короткої злітно-посадкової смуги не дозволяли обслуговувати сучасні літаки. Аеропорт практично припинив роботу», – зазначає Костржевський.

На його переконання, ситуацію врятував закон 2010 року, що регулював державно-приватне партнерство, а також прихід до аеропорту стратегічного інвестора – ТОВ «Мастер-Авіа».

«Компанія не лише погасила всі борги комунального підприємства, але й у рекордні терміни, лише за 10 місяців, побудувала на місці недобудованого аеровокзалу новий термінал «А» для міжнародних рейсів з пропускною здатністю 520 пасажирів на годину. Новий термінальний комплекс гостинно прийняв більше 100 тисяч гостей Євро-2012 й одразу став візитівкою столиці», – продовжив Денис Костржевський.

Тож ТОВ «Мастер-Авіа» продовжило розвивати аеропорт «Київ» і після Євро-2012, каже він. За 13 років загальні інвестиції у розвиток інфраструктури аеропорту сягнули понад 4 млрд₴

«Усе це обумовило й інші «бонуси» для країни: близько 10 тисяч нових робочих місць в авіаційній та супутніх обслуговуючих галузях, а також – понад півмільярда гривень сплачених підприємством податків. До початку великої війни в Україні аеропорт «Київ» був одним із найбільших платників податків серед комунальних підприємств столиці», – стверджує Костржевський.

Підсумовуючи, Денис Костржевський зазначив, що, попри війну і пов’язану з нею невизначеність, ТОВ «Мастер-Авіа» рішуче налаштоване втілити в життя все задумане та продовжує опрацьовувати проєкт із реконструкції аеропорту «Київ».