Військова допомога Україні на 8 мільярдів євро від Німеччини опинилася під загрозою,

шольц

Коаліція канцлера Німеччини Олафа Шольца в середу відклала на невизначений термін переговори щодо бюджету на 2024 рік.

Коаліція намагається знайти вихід з кризи, спричиненої "дірою" у бюджеті на 60 мільярдів євро, та зберегти якомога більше зобов’язань щодо видатків на наступний рік, передає "Європейська правда" із посиланням на Reuters.

Серед варіантів – розробка додаткового бюджету на 2023 рік та призупинення обмеження збільшення держборгу Німеччини перед тим, як відновити його з наступного року.

Ця затримка посилила невизначеність щодо витрат у всіх сферах німецької економіки та створила ризик, що бюджет на 2024 рік, можливо, не буде ухвалений до кінця цього року.

Федеральний уряд вже заморозив більшість нових видаткових зобов’язань та заблокував витрати з Фонду економічної стабілізації у розмірі 200 мільярдів євро на цей рік.

Відтак майже кожна стаття витрат, яка ще не була офіційно затверджена, опинилася під питанням. Серед них – плани німецького уряду подвоїти військову допомогу Києву до 8 млрд євро наступного року. Представник міністерства оборони не зміг відповісти на запитання, чи буде дотримана ця обіцянка, зауваживши, що дискусії ще тривають.

Читайте також: Міністр оборони Німеччини підтвердив плани подвоїти військову допомогу Україні до 8 мільярдів євро

Напередодні речник німецького Міноборони запевняв, що фінансуванню нового пакета допомоги Україні, про який напередодні оголосив міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус, не загрожують проблеми з ухваленням бюджету.

Водночас речник Міністерства оборони Німеччини не зміг підтвердити, що в бюджеті на 2024 рік буде збільшена військова допомога Україні ще на 4 мільярди євро, про що повідомлялось раніше.

Як повідомлялося, 21 листопада федеральний міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус у Києві оголосив про новий пакет військової допомоги на суму 1,3 мільярда євро.

Після того як Конституційний суд ФРН заборонив скерувати невикористані надзвичайні кошти, виділені на боротьбу з пандемією, на "зелені" ініціативи та підтримку промисловості, у проєкті німецького бюджету на 2024 рік утворилась "діра" у 60 мільярдів євро, яка уповільнює його ухвалення.

Автор: Михайло Орлюк