Боррель: Рада міністрів ЄС із зовнішніх справ сьогодні розгляне український план відновлення

Читать на русском

Боррель: Рада міністрів ЄС із зовнішніх справ сьогодні розгляне український план відновлення

Боррель : Рада міністрів ЄС із зовнішніх справ сьогодні розгляне український план відновлення

Ключовою темою, яку обговорять сьогодні європейські урядовці під час Ради міністрів ЄС із зовнішніх справ (з питань розвитку), буде реалізація плану відновлення України.

Він був представлений українським урядом у рамках реалізації багаторічного пакета допомоги ЄС для України в обсязі 50 мільярдів євро на 2024-2027 роки. Про це сьогодні у Брюсселі перед початком зустрічі міністрів закордонних справ та міністрів з розвитку заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель.

«Головними темами, як завжди, будуть Україна і Газа, а також інші конфлікти. Ми маємо поглянути, що відбувається в Африці, зокрема, в Судані. Але головним питанням сьогодні буде обговорення українського плану, що був представлений Урядом України, щоб (процеси) відбудови та реформ могли просуватися разом», – сказав Боррель.

За його словами, для того, щоб не доводилося багато інвестувати у відновлення, доцільно уникати руйнування. Станом на зараз Україна зазнала значних руйнувань та продовжує зазнавати бомбардувань з боку російських військ, її електрична система була «абсолютно зруйнована», наголосив Боррель.

«Ми маємо підтримувати Україну, перш за все, у військовому вимірі. Вчора ми зробили це під час конференції оборонної промисловості. Сьогодні ми будемо розглядати, як мобілізувати 50 мільярдів євро з тим, щоб підтримати реформи в країні та саму Україну», – зазначив високий представник ЄС.