Норвегія виділила $22 мільйони для фонду страхування інвестицій в Україні

йонас,гар,стере

Норвегія внесла 240 мільйонів норвезьких крон (приблизно $22 млн) до Трастового фонду підтримки реконструкції та економіки України (SURE), заснованого Багатостороннім агентством з гарантій інвестицій Світового банку MIGA для страхування інвестицій в Україні.

Про це повідомила перший віцепрем’єр-міністр — міністр економіки України Юлія Свириденко, передає пресслужба міністерства.

"Це дозволить підтримати окремі проєкти в реальному секторі, які будуть мати позитивний вплив на економіку країни", – зазначила вона.

Очікується, що у найближчій перспективі MIGA надасть гарантії для фінансування торгівлі та товарів першої необхідності, підтримки кредитів і ліквідності для малого бізнесу.

У довгостроковій перспективі MIGA планує забезпечити страхування політичних ризиків для масштабних проєктів у реальному секторі економіки, додали у Мінекономіки.

Підтримка Норвегією трастового фонду SURE є частиною Норвезької багаторічної програми підтримки Nansen для України та доповнює інше фінансування України, що надходить через Світовий банк.

Читайте також: Рада ухвалила закон про страхування інвестицій від воєнних ризиків

Як повідомлялося, у лютому Норвегія затвердила багаторічну програму підтримки України.

Програма названа на честь лауреата Нобелівської премії миру Фрітьофа Нансена в пам’ять про його видатну гуманітарну діяльність в Україні сто років тому. Вона передбачає виділення Україні 75 мільярдів норвезьких крон протягом п’ятирічного періоду 2023–2027 років, тобто 15 мільярдів норвезьких крон щорічно, а також додатковий однорічний розподіл у 2023 році в розмірі 5 мільйонів норвезьких крон країнам, що розвиваються.

Багатостороннє агентство з гарантій інвестицій MIGA було створено в 1988 році. Воно є членом Групи Світового банку і працює для сприяння прямим іноземним інвестиціям у країни з економікою, що розвивається. Діяльність MIGA має зменшувати ризики обмежень на конвертацію та переказ валюти, порушення контрактів урядами, експропріацію, війни та громадянські заворушення.

З моменту свого створення MIGA видало понад $70 мільярдів гарантій у 123 країнах, що розвиваються. Кошти пішли на підтримку понад 1000 проєктів.

Автор: Михайло Орлюк