63% українців підтримують заборону УПЦ (МП) в Україні – КМІС

У грудні 2022 року 54% українців підтримували таке рішення, у травні 2023 року – 66%

63% опитаних українців вважають, що Українська православна церква (Московського патріархату) (УПЦ (МП) має бути повністю забороненою в Україні. Про це свідчать дані опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС).

У грудні 2022 року 54% українців підтримували таке рішення, у травні 2023 року – 66%.

Також 83% українців вважають, що держава в тій чи іншій мірі має втрутитися в діяльність УПЦ (МП) (у грудні 2022 року таких було 78%, у травні 2023 року – 85%). Ще 20% зараз виступають за дещо «м’якший» підхід, що не передбачає повної заборони, але передбачає встановлення державного контролю та нагляду (у грудні 2022 року – 24%, у травні 2023 року – 19%).

Лише 12% респондентів вважають, що нічого не варто робити і не варто втручатися у справи УПЦ (МП), а розслідувати лише окремі можливі випадки правопорушень.

За даними КМІС, у всіх регіонах України більшість населення (від 76% на сході до 85% на хаході і 86% в центрі) виступають за проактивну позицію держави в питанні діяльності УПЦ (МП). Водночас на півдні і сході трохи менше тих, хто виступає за повну заборону (55% і 46% проти, відповідно, 69% на заході і 68% в центрі).

Також соціологи запитували респондентів, чи довіряють вони УПЦ (МП) – 82% українців не довіряють. Довіряють – 8%, а ще 11% не змогли визначитися зі своєю думкою.

Раніше в інтерʼю Радіо Свобода предстоятель Православної церкви України, митрополит Київський і всієї України Епіфаній сказав, що у Україні можуть функціонувати храми Російської православної церкви (РПЦ) за умови, якщо вони не будуть «маскуватися» під українську церкву і визнають свою приналежність до Москви.

Верховна Рада 19 жовтня 2023 року проголосувала у першому читанні за законопроєкт про заборону релігійних організацій, пов’язаних із РФ. В УПЦ (МП) заявили, що вказаний законопроєкт «не відповідає Конвенції з прав людини та Конституції України», а саму церкву назвали «самостійною і незалежною».

За даними СБУ, станом на жовтень 2023 року, з початку повномасштабної агресії РФ було відкрито 68 кримінальних проваджень щодо представників УПЦ (МП), з яких 16 – митрополити церкви. Серед викритих злочинів – 20 фактів держзради та колабораціонізму. 26 фігурантам-представникам УПЦ (МП) повідомлено про підозру, а ще 19 уже отримали судові вироки.

Опитування було проведено упродовж 20-25 квітня 2024 методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера (computer-assistedtelephoneinterviews, CATI) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Опитано 1220 респондентів. Опитування проводилося з дорослими (у віці 18 років і старше) громадянами України, які на момент опитування проживали на території України. Статистична похибка такої вибірки не перевищувала 3,2%.

Форум