Спортивні федерації виключили зі свого складу Міжнародну асоціацію боксу, очолювану росіянином

Росіянин Умар Кремльов, очільник IBA (Міжнародної асоціації боксу)

Асоціація міжнародних федерацій з літніх олімпійських видів спорту (ASOIF) 9 квітня виключила зі свого складу IBA (Міжнародну асоціацію боксу) та закликала створити нову організацію, яка б взяла на себе відповідальність за розвиток боксу в усьому світі.

Торік Міжнародний олімпійський комітет (МОК) вирішив позбавити очолювану росіянином Умаром Кремльовим IBA визнання через нездатність цієї структури завершити реформи управління, фінансів та розвʼязати етичні питання.

Раніше у квітні 2024 року Спортивний арбітражний суд (CAS) відхилив апеляцію IBA.

Після цього МОК закликав національні федерації боксу та національні олімпійські комітети (НОК) знайти міжнародну федерацію-партнера не пізніше наступного року, щоб зберегти цей вид спорту на Олімпійських іграх.

«Після того, як ми дочекалися апеляції в CAS і рішення МОК було підтверджено, у нас не було вибору… Тепер ми чекаємо на якусь альтернативну організацію. Бокс — дуже важливий вид спорту», – сказав на пресконференції президент ASOIF Франческо Річчі Бітті.

Боксерські турніри на Іграх у Парижі 2024 року організовує МОК, але олімпійська організація неодноразово заявляла, що не може самостійно це робити надалі. Олімпійські ігри 2028 року прийматиме Лос-Анджелес.

Конкурентна організація World Boxing, яка шукатиме визнання від організаторів Олімпійських ігор, щоб замінити IBA та залишити цей вид спорту в програмі Ігор 2028 року, заявила, що вона має стати новою федерацією, з якою співпрацює МОК.

IBA заявила, що розчарована рішенням ASOIF.

Форум