Україна отримає 20 мільйонів євро на технології відновлюваної енергетики від Німеччини на ЄІБ

євро

Федеральне міністерство економіки та клімату Німеччини (BMWK), Європейський інвестиційний банк та Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури домовилися підписати грант на суму 20 млн євро для програми Renewable Energy Solution Programme (" Програма рішень для відновлюваної енергетики").

Як ідеться в повідомленні Мінгромад, грант покликаний підтримати розвиток відновлюваної енергетики в Україні, зокрема під час відновлення муніципальної інфраструктури у громадах.

Програма RES розроблена для впровадження енергоефективних рішень у громадських будівлях: школах, лікарнях та дитячих садках.

Грантові кошти будуть виділені громадам та містам, що вже отримують фінансування в межах наявних рамкових кредитних угод ЄІБ. Серед них – Програма енергоефективності громадських будівель в Україні (UPBEE) і дві програми з відновлення: Надзвичайна кредитна програма для відновлення України (UERP) і Програма з відновлення України (URP).

Допомога буде надана на забезпечення системами сонячної енергії, геотермальними тепловими насосами, а також пошук рішень для використання енергії біомаси.

Зазначається, що програма RES покращить енергетичну автономію громадських будівель і забезпечує їх роботу навіть в умовах відключень електроенергії.

Німецьке товариство міжнародного співробітництва (GIZ) надаватиме технічну допомогу та консультаційні послуги, необхідні для успішного впровадження програми.

Автор: Галина Ялівець