Власник найбільшої ІТ-компанії в Україні продав російський бізнес фірмі, пов’язаній із підсанкційним мільярдером Потаніним

epam

Розробник програмного забезпечення EPAM Systems Inc., якому належить найбільша в Україні ІТ-компанія EPAM Ukraine, завершив продаж російських активів.

Їх покупцем стала група "Рексофт", 20% якої належить структурам підсанкційного російського мільярдера Владіміра Потаніна, пише російський "Коммерсант".

У "Рексофті" уточнили, що група придбала 100% RNT Group, яка є власником російського ТОВ "Епам Системз".

За умовами угод з EPAM Systems Inc. група не може використовувати бренд EPAM. Умови угоди не передбачають можливості для зворотного викупу, її фінансові подробиці не розкриваються.

За даними видання, для оплати угоди "Рексофт" залучив кредитні кошти. Аналітики оцінюють вартість російського бізнесу EPAM у 10-15 мільярдів рублів, але припускають, що в поточних умовах сума угоди могла бути значно меншою.

За словами учасників місцевого ринку, останній рік російський підрозділ EPAM займався релокацією розробників та завершував старі контракти.

Читайте також: Власник однієї з найбільших ІТ-компаній в Україні планує перенести офіси за кордон через війну (оновлено)

Як повідомлялося, у травні минулого року президент та гендиректор EPAM Аркадій Добкін оголосив, що компанія планує закрити офіс в Росії і зменшити частку співробітників у регіоні, до якого також входять Україна та Білорусь, до 30%. Станом на кінець 2021 року на ці три країни припадало 60% штату EPAM.

В ІТ-компанії EPAM Ukraine заявляли, що не мають планів щодо скорочення команди в Україні, однак визнали, що за перші місяці після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну за кордон було евакуйовано близько 2,5 тис. спеціалістів.

7 вересня 2022 року ЕРАМ підписала угоди про продаж практично всіх своїх активів у РФ третій стороні. Із ким досягнуто домовленості про продаж, компанія тоді не уточнювала.

Як писав БізнесЦензор, EPAM – найбільша ІТ-компанія України, входить в міжнародну групу EPAM. Фізичні офіси компанії є в понад 10 містах України (Київ, Львів, Дніпро, Вінниця, Харків, Одеса, Івано-Франківськ та інші).

Дохід компанії за 2020 рік склав 10,44 млрд грн, прибуток – 942 млн₴ В Україні Epam представлена двома ТОВ: "Епам Системз" та "Епам Рішення". Однак основний грошовий потік зосереджено на першій компанії.