В Ірані на військовому параді представили нову систему ППО Bawar-373

Читать на русском

В Ірані на військовому параді представили нову систему ППО Bawar-373

В Ірані на військовому параді представили нову систему ППО Bawar-373

Іранські пропагандисти свого часу заявили, що модернізований Bawar-373 анітрохи не поступається російським ЗРК С-400 і перевершує характеристики С-300.

Під час військового параду 17 квітня іранські збройні сили продемонстрували цілу низку військової техніки. Серед показаного арсеналу була нова удосконалена система ППО далекого радіусу дії під назвою Bawar-373. Кадри проїзду ракетного комплексу оприлюднив канал Military Tweet.

Уперше про розробку проєкту Bawar-373 оголосили в 2011 році, при цьому розробники пізніше стверджували, що їх зенітно-ракетний комплекс потужніший за російські ЗРК С-300.

До складу іранського комплексу входять дві машини з РЛС різного призначення, командний пункт та кілька самохідних пускових установок. Модернізована система Bawar-373 нібито здатна вражати повітряні цілі на відстані понад 300 кілометрів, зокрема, балістичні ракети малої дальності.

لحظه عبور تلار (TELAR) (پرتابگر به همراه رادار) سامانه پدافندی برد بلند باور 373 در رژه روزا

تاکنون رادار تلار این سامانه بطور واضح و از نزدیک دیده نشده اما در تصاویری که از لح شده، سایه‌ی دکل رادار دیده شده و سپس دوباره سانسور شده است. pic.twitter.com/j3NJJP2EQ0

— Military Tweet | توئیت نظامی (@Military_Tweet1) April 17, 2024

Комплекс оснащений останньою модифікацією твердопаливної ракети класу "земля-повітря" Sayyad 4B, що підвищує його можливості перехоплення. Так, новітня ракета-перехоплювач має вражати цілі на дальностях близько 200 км та висотах до 27 км. Можливе застосування інших ЗУР з іншими характеристиками.

Комплекс має радар виявлення S-діапазону для виявлення та радар меншої дальності управління вогнем X-діапазону для наведення ракет. Причому державні іранські ЗМІ стверджують, що модернізований варіант системи має збільшену дальність виявлення з 350 до 450 км і дальність стеження з 260 до 400 км.

"Іранська система ППО Bawar-373 зі збільшеним радіусом дії демонструє здатність виявляти до 100 цілей, відстежувати 60 одночасно і вражати шість із них одночасно", — пишуть оглядачі Defence Blog.