"Маніфест 42" закликає президента притягнути до відповідальності причетних до блокування роботи єдиного в Україні виробника аптечок для ЗСУ

маніфест

Громадський рух "Маніфест 42" звертається до президента Володимира Зеленського з пропозицією негайно притягнути до відповідальності причетних до блокування роботи єдиного українського виробника тактичних аптечок для ЗСУ "Київгума". Робота компанії паралізована з 7 ранку 4 січня через "маски-шоу" за участю співробітників СБУ.

Про це йдеться у заяві руху.

Зазначається, що блокування тиловими силовиками роботи стратегічного підприємства створює загрозу для національної безпеки України, виконання бойових завдань Силами оборони, а також для життя українських воїнів. Тож, ситуація вимагає невідкладного втручання з боку Верховного Головнокомандувача.

"Особливої уваги заслуговує той факт, що компанія "Київгума" заздалегідь інформувала Офіс Президента про тиск з боку тилових силовиків на комунікаційній платформі, яку за дорученням президента Володимира Зеленського координує заступник голови ОП Ростислав Шурма. Громадськість також була публічно поінформована, що метою цього тиску є лобіювання інтересів постачальників китайських аптечок", – наголосили у заяві.

Активісти наголошують, що "Маніфест 42" детально фіксуватиме всіх осіб, які причетні до "маски-шоу" на "Київгумі" за явно сфальсифікованими звинуваченнями.

"У нас вже є інформація і щодо деяких кураторів цих дій. Цим людям місце у вʼязниці. Оголошена СБУ підозра у держзраді – ніщо інше як бездоказова маніпуляція. Навіть побіжне вивчення обставин справи вказує на те, що ніяких постачань у Росію "Київгума" не здійснювала. Це неправда, яку можна було б списати на недоумкуватість, якби за нею стояли комерційні інтереси постачальників китайських аптечок", – підкреслюють у заяві.

"Маніфест 42" звертає увагу президента, що 42 стаття Конституції гарантує українцям право на підприємницьку діяльність. Водночас це право в Україні систематично порушується через корупційний тиск з боку тилових силовиків. Проблема потребує системного вирішення, зокрема, змінами до законодавства.

"Закликаємо президента України вжити всіх необхідні заходи, щоб зупинити свавілля щодо бізнесу, зокрема, у вигляді "маски-шоу" та необґрунтованих арештів рахунків", – підсумували активісти.

Як повідомлялося, 4 січня обшуки СБУ паралізували роботу єдиного в Україні виробника аптечок для ЗСУ – ТОВ "Київгума". Раніше генеральний директор компанії Андрій Острогруд заявляв, що тиск з боку правоохоронних органів на його компанію повʼязаний з лобіюванням закупівлі для ЗСУ аптечок китайського виробництва.

Нагадаймо, гендиректор "Київгуми" Андрій Острогруд є одним з ініціаторів громадського руху "Маніфест 42", діяльність якого спрямована на протидію корупційного тиску на бізнес з боку тилових силовиків.

Автор: Юлiя Недашківська