Наслідки підриву Каховської ГЕС: Повністю затопило нацпарк "Нижньодніпровський", збитки оцінили у 47 мільярдів

гес,каховська

Внаслідок підриву росіянами Каховської ГЕС затоплені майже всі острови національного парку "Нижньодніпровський", збитки довкіллю оцінюються у 46,55 мільярда гривень.

Про це заявив міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець, повідомляє пресслужба міністерства.

За словами міністра, внаслідок підриву Каховської ГЕС затоплені майже всі острови (близько 50), що входять до нацпарку. Рівень води біля островів піднявся на 3,5 метри на площі близько 80 тис. га.

Очільник Міндовкілля зазначив, що інтенсивність підтоплення зменшується, але вода ще прибуває. Спостерігаються зсуви, перенесення водою продуктів руйнування порід.

"Велика вода зачепила землі Смарагдової мережі та Рамсарські угіддя. Через затоплення постраждав весь видовий склад флори та фауни національного природного парку. Деякі види можуть зникнути", – сказав Стрілець.

Він уточнив, що загалом флора нацпарку нараховує 1016 видів: 834 види вищих судинних рослин, 111 видів лишайників, 21 вид ліхенофільних грибів та 50 видів мохоподібних. Всі вони зазнали шкоди.

Серед тварин, що можуть загинути: кабан, лань олень благородний, козуля, заєць-русак, фазан, бобер, ондатра. Також можливе значне погіршення якості води.

Читайте також: "Поля перетворяться на пустелі": Мінагрополітики оцінило збитки аграріїв через підрив росіянами Каховської ГЕС

Як повідомлялося, внаслідок знищення Каховської ГЕС збитки для рибної галузі від загибелі лише дорослих особин можуть сягнути 95 тисяч тонн або близько 4 млрд₴ Всього, за попередніми розрахунками, збитки від загибелі усіх біоресурсів складуть до 10,5 млрд₴