СБУ звітує про затримання двох людей за охорону російської катівні під час окупації Херсона

Майже половина українців, яких утримували в російських слідчих ізоляторах під час окупації Херсону з весни по осінь 2022 року, зазнали масштабних тортур, у тому числі сексуального насильства (фото ілюстраційне)

Служба безпеки України затримала двох людей за підозрою в колабораційній діяльності під час російської окупації Херсона, заявила пресслужба відомства 25 березня.

За даними Служби, двоє жителів Херсона – чоловік і жінка – підтримали окупантів на початку повномасштабного вторгнення. Відтак окупаційна адміністрація призначила їх до «адміністрації» катівні, облаштованої на базі виправної колонії в місті.

«Там вони стали «інспекторами відділу охорони» окупаційного об’єкта. Їм видали формений одяг російського зразка, зброю та «посвідчення». Як встановило розслідування, колаборанти охороняли камери, до яких рашисти ув’язнювали учасників руху опору в регіоні», – йдеться в повідомленні.

СБУ додає, що в цих камерах окупанти катували полонених і «намагались «вибити» з них згоду на співпрацю проти України». Водночас фігуранти допомагали контролювати режим утримання ув’язнених.

«Після звільнення Херсона обидва зловмисники «залягли на дно» і переховувались від правосуддя, постійно змінюючи адреси проживання. Але Служба безпеки все одно встановила місця їхнього перебування і затримала», – додають правоохоронці.

СБУ повідомила затриманим про підозру в колабораційній діяльності. Вони перебувають під вартою, в разі обвинувальних вироків їм загрожує до 15 років в’язниці з конфіскацією майна.

Майже половина українців, яких утримували в російських слідчих ізоляторах під час окупації Херсону з весни по осінь 2022 року, зазнали масштабних тортур, у тому числі сексуального насильства – про це йдеться у звіті Mobile Justice Team від серпня 2023 року, де проаналізовано 320 випадків затримання в Херсоні у більш ніж 35 ізоляторах.

У лютому 2024 року юрист громадської приймальні Херсонського фонду «Милосердя та Здоров’я», адвокат Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Данилов повідомив, що в Херсонській області зафіксовано близько 600 незаконних насильницьких зникнень і 200 випадків незаконного позбавлення волі. Він зазначив, що такі затримання можуть супроводжуватися катуванням, нелюдським поводженням і тілесними ушкодженнями.

Форум