МЗС: комітет міністрів Ради Європи підтримав підготовку угоди з Україною про спецтрибунал

Ukraine – Building of Ministry of Foreign Affairs of Ukraine. Kyiv

Комітет міністрів Ради Європи підтримав підготовку проєкту угоди щодо створення Трибуналу щодо злочину агресії – про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба 30 квітня.

Як роз’яснює МЗС, рішення доручає генеральному секретарю Ради Європи «підготувати необхідні документи для сприяння консультаціям в Основній групі та підготовки потенційного проєкту угоди між Україною та Радою Європи про фактичне створення Трибуналу».

Рішення також передбачає роботу над додатковою угодою про підтримку роботи та фінансування трибуналу.

«Це важливий практичний крок на шляху до створення Спецтрибуналу. Кожен такий крок наближає до невідворотного покарання за злочин агресії проти України», – заявляє пресслужба відомства.

Кулеба уточнив, що відповідне рішення Комітет міністрів ухвалив сьогодні.

«Це важливий практичний крок до приведення трибуналу в дію. Кожен такий крок наближає нас до того, щоб довести: правосуддя за злочин агресії проти України неуникненне», – додав він.

За словами Кулеби, таке правосуддя має вирішальне значення не тільки для українців, які постраждали від російської агресії, але й для всіх націй, які «прагнуть жити в мирному та безпечному світі».

На початку квітня представники 44 країн на міністерській конференції щодо відновлення справедливості для України у Гаазі заявили, що вони віддані роботі «на створення спеціального трибуналу» для розслідування та судового переслідування російських злочинів.

Форум